Primăria Săsciori - România

  Primăria Săsciori Str. Strada Principală 363, Săsciori 517660
Telefon : 0258 741 110
E-mail: primariasasciori@yahoo.com

                 
       
Primăria   Consiliul local   Departamente   Noutăţi   Informatii publice

Monumente, rezervaţii naturale

           Pe teritoriul comunei Săsciori se găseşte rezervaţia geologică „Oul Arşiţei””. situată în perimetrul localităţii Tonea. Este amplasată în sectorul nord - estic al Munţilor Şureanu, pe versantul estic al dealului Arşiţei şi se întinde pe o suprafaţă de 0,20 ha. Obiectivul protejat îl constituie un fragment de micaşisturi şi paragnaise care s-au desprins în timpuri imemorabile din partea superioară a versantului şi s-a oprit la altitudinea de 1057 m.

Elemente istorice

           Ruinele Cetăţii dacice de la Căpîlna, declarată monument UNESCO, se află pe „Dealul Cetăţii”, cu o bună poziţie strategică, situată la 610 m altitudine şi dominând Valea Sebeşului se înalţă vestigiile unei puternice cetăţi dacice. Cetatea cu ziduri de piatră a fost înălţată de Burebista şi făcea parte din sistemul de apărare al capitalei Daciei, Sarmizegetusa Regia.

           Ruinele Cetăţii medievale de la Săsciori. Cetatea a fost construită probabil în sec. al XII-lea, sub numele de „Castrum Petrii”. Ea a funcţionat ca cetate ţărănească până la mijlocul sec. al XVI-lea, fiind în sec. al XIV-lea împreună cu aşezarea de la poalele eu sub stăpânirea unui feudal. În sec. al XVI-lea a fost ruinata ruinată şi părăsită. Ruinele indică o fortificaţie de formă ovală, lungă de 49m şi lată între 35-45m , construită din piatră brută, cu ziduri de peste 2m grosime şi înalte de 4-5m. La cele doua capete se află două turnuri interioare patrulatere ce adăposteau porţile de acces ale Cetăţii. Cetatea era imparţită printr-un zid în două părţi, indicând utilizarea ei de către doua comunităţi separate.

           Cetatea de pământ de la Laz, dealul Ghergheleu este importantă fortificaţie de pământ ce datează din sec. VIII-IX cu un val şi şanţ.

 

Primăria Săsciori

 

Str. Strada Principală 363, Săsciori 517660
Telefon : 0258 741 110
E-mail: primariasasciori@yahoo.com
 
 
 

 

Copyright 2017 © comunasasciori.ro Webmaster www.virtualsolution.ro